Photobucket

joi, 14 iulie 2011

Merengue

Merengue este dansul national al Republicii Dominicane, si de asemenea printr-o arecare extindere al statului Haiti, vecinul cu care împarte insula cu acelasi nume.
Exista doua versiuni populare ale originilor dansului national dominican, Merengue. Una dintre legende arata ca dansul provine de la sclavii de culoare care erau înlantuiti impreuna, si care, din aceasta cauza erau fortati sa-si târasca unul dintre picioare în timp ce taiau trestia de zahar pe plantatii în ritmul tobelor.
A doua legenda arata ca un mare erou a fost ranit în picior în timpul uneia dintre multele revolutii din Republica Dominicana. O adunare de conlocuitori ai acestuia l-au întâmpinat la venirea acasa cu o celebrare a victoriei si, din simpatie, fiecare, dansând, s-a simtit obligat sa schiopateze si sa târasca un picior.
Merengue a existat înca din anii timpurii ai Republicii Dominicane ( în Haiti, un dans similar este denumit Meringue). Este posibil ca dansul sa-si fi luat numele de la prajitura facuta din zahar si albus de ou, din cauza caracterului usor si spumos al dansului, sau din cauza ritmului sau scurt si precis.
Merengue original nu era dansat de cupluri individuale, ci era un dans în cerc, fiecare barbat si femeie privindu-se în fata si tinându-se de mâna la lungimea bratelor. Ei nu îsi apropiau corpurile si miscarile originale ale acestui dans erau doar scuturarea umerilor si miscarea rapida a picioarelor. Nu exista miscare evidenta soldurilor cum este astazi deoarece dansurile native africane nu îsi misca soldurile. De fapt, dansurile africane, la fel ca si alte dansuri indigene din lume, constau în pasi complicati si miscari ale bratelor. Dansurile tribale nu au o scuturare “primitiva” de natura sexuala a soldurilor, aceasta fiind facuta doar în cadrul filmelor hollywoodiene.